Auteur: Jan Toering
Publicatie datum: 9 mei 2017 00:00

Bedreigen robots echt de werkgelegenheid?

Het is een terugkerend onderwerp in de media: robots die het werk van mensen overnemen. Veel van onze processen zijn inderdaad zodanig te organiseren dat robots ons werk kunnen doen. Zo zijn er al gezelschapsrobots voor zorgvragende ouderen.

In de auto-industrie wordt er al jarenlang met robots gewerkt. Verder zijn er tal van andere bedrijfstakken te noemen waar robots hun intrede doen of waar op andere wijze steeds verder wordt gemechaniseerd. IT-engineers geven aan dat intelligente computers steeds meer in staat zijn het denkwerk van mensen over te nemen. 

Toen de eerste stoommachines gebouwd werden en de industriële revolutie echt op gang kwam (in de tweede helft van de achttiende eeuw), was men al bang voor verlies van werkgelegenheid. De eerste tractoren zouden veel landarbeiders werkloos maken. Inderdaad nam het arbeidsvolume in de landbouw behoorlijk af. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw waarschuwde men voor baanverlies doordat de computer haar intrede deed.

Gouden jaren

Toch geloof ik niet zo in jobstijdingen. Wie de maatschappij van nu vergelijkt met die van honderd jaar geleden, ziet dat er het nodige is veranderd. Neem alleen al het boek Gouden jaren van Annegreet van Bergen: een fascinerend portret van de ontwikkelingen in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog, hoe de groei het leven op werkelijk alle fronten heeft veranderd. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Met andere woorden: veranderingen hoeven niet per se negatief te zijn.

De computer maakt het je gemakkelijker, met dien verstande dat nieuwe technologische mogelijkheden wel steeds meer van je vragen. Klanten willen dat je sneller reageert nu post vervangen is door e-mail. Orderbevestigingen, bestellingen en facturen gaan tegenwoordig grotendeels over de e-mail. Levertijden worden door nieuwe koeriersconcepten steeds korter.

Tekorten

Nog maar enkele jaren geleden raakten tal van werknemers in de zorg werkloos door bezuinigingen. Iedereen riep ach en wee. Nu staan we met de handen in het haar en weten we opeens niet meer waar we de verpleegkundigen zo snel vandaan moeten halen. Hetzelfde geldt voor ICT’ers. Ook vinden we dat we flink meer moeten bewegen. Sportscholen schieten als paddenstoelen uit de grond en daarmee de sportbegeleiders, een voorbeeld van een ‘nieuwe’ beroepscategorie.

Klimaat

Breed maatschappelijk dringt het besef door dat we met elkaar iets moeten doen aan de bedreigingen van ons klimaat. Die bewustwording neemt toe onder zowel de bevolking als de politiek en de bedrijven. Recent keerden enkele CEO’s terug van een expeditie naar de Noordpool, duidelijk geschrokken wat ze daar aantroffen. Ze vinden dat hun bedrijf duurzamer met onze aarde moet omgaan. Ook daar ligt een uitdaging die banen oplevert.

Kortom: werkloosheid was er altijd en zal er altijd blijven. Werken robotisering en technische vernieuwingen werkloosheid in de hand? Ik geloof er niet in. Robotisering biedt juist nieuwe kansen en uitdagingen en het is beter daarin op een goede manier te investeren.





Jan Toering is relatiemanager van CGMV zakelijk.



sitemap    disclaimer