Auteur: Marie Verheij - van Beijnum
Publicatiedatum: 25 juni 2018 08:30

"Boer moet weer waardering krijgen"

Het voedselsysteem moet anders. Daar zijn Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Niels Rook (CGMV) het over eens in een interview in De Boerderij. De grote uitdaging is hoe de omslag gemaakt kan worden.

“Voedsel is heel populair. Er zijn veel kookprogramma’s, en programma’s zoals dat van Yvon Jaspers over de boerderij doen het goed. Maar het frustrerende is dat de boer er nog niets van ziet: iedereen heeft er een mening over, maar dat vertaalt zich nog niet in kennis van een boerenbedrijf of een eerlijke prijs. Dat is wel de volgende stap die we moeten zetten. Dat is ook een van de onderdelen van mijn initiatiefnota: de verbinding tussen boer en burger moet beter”, aldus Dik-Faber in het interview met De Boerderij, aan de vooravond van het symposium GroenGelovig II op vrijdag 15 juni 2018.

Rook: “Een belangrijk effect van het stelsel dat gericht is op massa, is dat de boer voor zijn kilo aardappelen nagenoeg niets krijgt. Moet je dat accepteren? Je moet kijken naar eerlijkheid en rechtvaardigheid. De speler in de keten die er de meeste tijd in steekt, krijgt de laagste prijs. Het is allemaal heel mooi dat de agroketen hier heel goed is ingericht, maar uiteindelijk eten de boeren hier geen brood van. Dat is zwaarder dan een neveneffect. Is dat de vorm van beschaving die we bereikt hebben? Dat we massa produceren en de boer afschepen met een stuiver? Daar ligt mijn punt.”

Onze nieuwsberichten in je mailbox ontvangen? Dat kan! Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Klik hier.

sitemap    disclaimer