Auteur: Marie Verheij - van Beijnum
Publicatiedatum: 9 april 2020 00:00

In het ergste geval een virtuele kraamweek

Kraamverzorgster Helma van Hattem vertelt hoe zij haar werk doet. In verband met de coronaregels “dansen we nu als het ware om elkaar heen in één huis. Broertjes en zusjes moeten we op afstand houden, terwijl we in normale omstandigheden zo graag met ze bezig zijn.”

Op de foto staat Helma van Hattem, in uniform, met een pasgeboren baby in het gezin waar ze een tijd geleden kraamde: een schattig kiekje uit de tijd waarin alles nog normaal was. Het is niet het gezin waar ze nu werkt en waar ze in verband met het coronavirus rekening moet houden met allerlei beperkende maatregelen. Helma (33) is al dertien jaar kraamverzorgster en heeft een contract van 14,4 uur bij De Kraamvogel. “Dat houdt in: één gezin in de maand. Naast mijn werk als kraamverzorgster verzorg ik ook de intakes. Dit gebeurt telefonisch of thuis.”

Hoe doe jij je werk als kraamverzorgster met inachtneming van de ‘coronaregels’? 
“Wij werken met strikte protocollen die vaak weer bijgesteld worden. Dat houdt in dat wij in een niet besmet gezin extra hygiënische maatregelen nemen. Is er wel sprake van een besmetting en zijn er beschermende middelen aanwezig, dan gaan wij toch naar het gezin toe om de zorg te kunnen bieden die nodig is. In het ‘ergste’ geval verzorgen wij de kraamweek virtueel: door middel van videobellen.”

Wat ervaar je als lastig in deze situatie?
“Lastige dingen zijn dat je over elke handeling goed moet nadenken en je binnen het gezin moet proberen de anderhalve meter te hanteren. Je kunt je voorstellen dat dat best ingewikkeld is! We dansen als het ware om elkaar heen in één huis. Broertjes en zusjes moeten we op afstand houden, terwijl we normaliter zo graag met ze bezig zijn! Ook de samenwerking met de verloskundigen is anders. Zij komen in een normale situatie op visite, met hen kunnen we een plan maken mocht er iets aan de hand zijn. In geval van nood komen ze overigens wel (zoals nu in mijn gezin, met een ‘gele’ baby), maar ook dit gaat zoveel mogelijk telefonisch.”

Wat vind je gemakkelijk?
“Het ‘makkelijke’ is dat je geen rekening hoeft te houden met bezoek. Je kunt heel rustig samen met het gezin de dagindeling maken - papa en mama hebben extra tijd om te wennen en heel veel te knuffelen met de kleine.”

Hoe verzorg je het kindje?
“De babyverzorging doe ik zoveel mogelijk hands-off. Waar ik in een normale situatie het kindje de eerste keer in het badje ‘voordoe’, als de ouders dit prettiger vinden, doe ik dit nu op afstand met een beer/pop voor hoe ze de baby het best vast kunnen houden.”

Je hoort over kraambezoeken voor het raam, wat maak jij mee?
“Het gezin waar ik werk, woont op de eerste etage van een appartement. Zij houden zich supergoed aan de regels; er komt niemand binnen. Wel horen we regelmatig gestommel buiten en staat er opeens iemand bovenop een meegesjouwde trap op het raam te kloppen!”

Beeld: Helma van Hattem aan het werk op een oudere foto.


Onze nieuwsberichten in je mailbox ontvangen? Dat kan! Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Klik hier.

sitemap    disclaimer