Auteur: Marie Verheij - van Beijnum
Publicatiedatum: 31 maart 2020 00:00

Loonsteunmaatregel “ruimhartig en duidelijk”

Met ingang van 6 april kunnen bedrijven die door de coronacrisis omzetverlies lijden aankloppen bij speciale loketten van het UWV om een tegemoetkoming in de loonkosten aan te vragen. CGMV vindt de maatregel "ruimhartig en duidelijk."

Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten. De tijdelijke noodmaatregel werkbehoud (NOW) vervangt de werktijdverkortingsregeling. De nieuwe regeling is ruimer. Bij een omzetverlies van 100 procent kunnen bedrijven 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom. “Dit biedt veel ondernemers helderheid en perspectief”, aldus Jan Toering, relatiemanager bij CGMV, in een korte reactie.

Voorwaarde
Bedrijven kunnen aanspraak maken op de regeling als ze door de crisis gedurende drie maanden hun omzet zeker 20 procent zien dalen. Voorwaarde is dat zij hun personeel gewoon blijven doorbetalen en dat zij tijdens de periode dat zij subsidie ontvangen geen aanvraag doen voor ontslag om bedrijfseconomische redenen. De overheid wil hiermee voorkomen dat bedrijven nu opeens op grote schaal werknemers gaan ontslaan. 

Impact
“De maatregelen om het coronavirus te bestrijden hebben grote impact op kleine en grote bedrijven”, aldus minister Koolmees van SZW tijdens de persconferentie. “Het werk en daarmee de omzet vallen soms helemaal stil. Ik snap heel goed dat dit leidt tot zorgen en onzekerheid.” De minister riep mensen van wie het loon nu overgenomen wordt, op om zelf ook bijvoorbeeld “de muziekschool, sportschool en schoonmaker” te blijven betalen. Zo moet de maatregel helpen om de economie draaiende te houden.

Ook flexwerkers
De loonsteunmaatregel is ook bedoeld voor flexwerkers en mensen met een nulurencontract. Tijdens de compensatieperiode mogen bedrijven geen mensen ontslaan om bedrijfseconomische redenen. Bovenop de compensatie komt een opslag van 30 procent voor werkgeverslasten zoals de opbouw van het vakantiegeld, pensioen en de werkgeverspremies. Het kabinet compenseert maximaal 9538 euro per maand. Daar valt bijna 99 procent van de werknemers onder. “De verantwoordelijkheid van de overheid gaat tot een bepaald inkomensniveau”, aldus Koolmees.

Termijnen
Het UWV keert in drie termijnen een voorschot van 80 procent uit. Het eerste deel kan al enkele weken na de aanvraag worden overgemaakt. De overheid heeft met het UWV hard gewerkt om de loketten op tijd open te krijgen. De minister rekent op de goede wil van alle Nederlanders die er gebruik van maken. Met andere woorden: fraude wordt niet getolereerd.

Zzp’ers
Voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zijn andere maatregelen getroffen. Zij kunnen bij gemeenten aanvullende inkomensondersteuning aanvragen om te voorkomen dat ze onder het bestaansminimum komen en hun bedrijfje verliezen. 

Klik hier voor de kamerbrief.

Onze nieuwsberichten in je mailbox ontvangen? Dat kan! Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Klik hier.

sitemap    disclaimer