Auteur: Marie Verheij - van Beijnum
Publicatiedatum: 26 maart 2020 00:00

Noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW)

CGMV maakt zich zorgen over de Noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) en de dekking daarvan voor uitzendkrachten en flexwerkers. We hebben dit onder de aandacht gebracht bij de ChristenUnie in Den Haag 

Wij merken dat werkgevers hun flexibele schil afbouwen, omdat het werk vermindert of wegvalt. Werkgevers richten zich nu primair op de werknemers die ze in (vaste) dienst hebben. Het gaat hierbij om een groep kwetsbare mensen, die opeens massaal zonder werk komen te zitten en vaak weinig financiële reserves hebben. Dit brengt grote onzekerheid mee voor deze mensen: hun inkomen staat immers op het spel. 

Het is ook niet vanzelfsprekend dat uitzendbureaus voor al hun uitzendkrachten een beroep doen op de noodmaatregel als hun opdracht wordt beëindigd door de inlener. Nu is het wel zo dat uitzendbureaus een tegemoetkoming kunnen krijgen voor de uitzendkrachten die bij hen in dienst zijn en dat het noodpakket ook voor uitzendkrachten met een uitzendbeding perspectief biedt. Zelfs als er voorlopig geen werk is bij de inlener, kan het uitzendbureau de uitzendkrachten een tijdelijk contract aanbieden. Het is dus belangrijk dat uitzendbureaus hun verantwoordelijkheid nemen, maar CGMV vreest dat ze dat niet doen omdat uitzendbureaus dan ook het resterende werkgeversdeel van 10 procent moeten gaan betalen. 

Het gevolg zou kunnen zijn dat veel uitzendkrachten en flexwerkers tussen wal en schip raken of al de komende periode hun WW-rechten gaan opsouperen. Dit kan niet de bedoeling zijn. We gaan deze groep mensen straks wellicht ook weer hard nodig hebben. Een punt van aandacht is dat deze mensen vaak niet georganiseerd zijn via de vakbonden en geen vehikel hebben om dit aan te kaarten in Den Haag. Reageer via ons contactformulier als je vragen hebt of hiermee te maken hebt.Onze nieuwsberichten in je mailbox ontvangen? Dat kan! Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Klik hier.

sitemap    disclaimer