Auteur: Eelco Kuiken
Publicatie datum: 13 april 2022 15:55

Met kleine details maak je van jouw huis je thuis

Het is een hele toer voor mensen om zakelijk en privé gescheiden te houden in deze coronatijden. Iedereen werkt thuis. Daar zit je dan aan de keukentafel, tussen de stiften van de kinderen, de ontbijtborden en je werkdocumenten. Interieurontwerpster en stylist Janneke Potuyt (40) uit Hasselt weet hoe je thuiswerken het beste doet, zonder dat je je huis hoeft te verbouwen. "Kleine veranderingen zorgen voor een wereld van verschil."  

Sinds 2015 heeft Janneke haar eigen bedrijf. Ze is interieurontwerpster en stylist. Daarvoor was ze huisschilder, stond ze naast de kerels op een steiger. Als kind was ze al bezig mooie combinaties te maken voor in huis, zodat een huis een thuis wordt. "De voorliefde voor kleuren en materialen heeft er altijd al in gezeten. Ik ben altijd op zoek naar de mooiste combinaties met de juiste materialen, voor het beste eindresultaat. Van nature ben ik gewend om anderen te helpen, voor mensen te zorgen, contacten te leggen en relaties aan te gaan, je het gevoel te geven dat je welkom bent. Misschien heeft dit ook met mijn geloof te maken. Dit gevoel vertaal ik in de interieurs die ik ontwerp. Wie jij bent of wat je als bedrijf uit wilt stralen, vertaal ik in een passend interieur."  

Dat eindresultaat heeft natuurlijk alles te maken met de smaken en voorliefde van de cliënt. Wat de een mooi vindt, vindt de ander lelijk en als het om meerdere mensen gaat, met andere smaken, wordt het pas echt ingewikkeld, maar ook leuk.  "Het is bij een interieur als met kleding. Je voelt je ergens lekker in of niet."   

Karakter

De inrichting van een huis heeft volgens Janneke alles te maken met hoe je bent, wat je karakter is. Een huis moet je passen, je moet je thuis voelen, anders krijg je stress en voelen mensen zich niet lekker", zegt Janneke. "Een woning kan nog zo mooi zijn, als hij niet 'van jou' is, voel je je niet thuis. Dat is nog altijd een ondergeschoven kindje. Veel mensen kopen een prachtig huis, maar vervolgens staat er een zwart tv-meubel, een glazen salontafel en zijn de muren hagelwit en denken de mensen: wat doen wij hier? Dat kan veel beter. Daarom ga ik altijd eerst goed in gesprek met mijn cliënten. Hoe staan ze in het leven? Wat vinden ze mooi en niet mooi? Hoe is het karakter? Aan de hand daarvan maak ik een ontwerp. Vaak voelen mensen zich meteen thuis als ze in hun nieuwe huis komen. Ze slaken een zucht van verlichting en verbazing. Ja, dit is wie ze zijn. Dit voelt goed. Daar waren we zelf nooit achter gekomen. Daar doe ik het voor. Zo kun je echt wat voor mensen betekenen."   

De moeder van drie kinderen zit in hetzelfde pand als haar man John. Hij heeft een bouwbedrijf en is gezegend met twee rechterhanden. Als Janneke iets creatiefs verzint, schakelt ze John vaak in om het te maken. Ook een dochter en een zoon zijn al actief binnen het bedrijf, waarin bedenken en zelf uitvoeren hand in hand gaan. "We zijn een creatieve familie." 

Wonen en werken

In toenemende mate krijgt Janneke vragen over de combinatie van wonen en werken en hoe je daar met je inrichting van je huis mee om moet gaan. Veel mensen werken tegenwoordig door corona vanuit huis en het lijkt wel bijna zeker dat dit ook in de toekomst voor een deel zal blijven bestaan. Een paar dagen vanuit huis, een paar dagen op kantoor, zo gaat het waarschijnlijk worden. Het zogeheten hybride werken.   
Tsja, dat thuiswerken. Dat zorgt bij menigeen voor hoofdbrekens, zeker als deze hybride samenleving de norm wordt. Boven zit je tussen de wasrekken en het speelgoed, op de keukentafel moet je laptop het tafelblad delen met de krant, een paar potplanten, de kleurpotloden van de kinderen, een zak hondenvoer en dan gaat ook nog eens de bel. Hoe doe je dat?

Geen sloffen

Wat je vaak ziet, is dat mensen in hun joggingbroek, maar wel met een net shirt aan, achter de computer zitten aan de keukentafel. De rotzooi is even aan de kant geschoven. Immers, de camera filmt alleen de bovenkant. Dat is volgens Janneke geen goede manier van werken. "Als je thuiswerkt, moet je ervoor zorgen dat je kleding aantrekt die je ook zou dragen als je naar je werk zou gaan. Je blijft dan wel thuis, maar toch ga je naar je werk. Je moet in kleding een scheiding aanbrengen tussen zakelijk en thuis. Ik doe dat zelf ook en het voelt meteen anders. Geen sloffen, geen pyjamabroek, maar werkkleding en gewone schoenen. Het is een werkdag en geen vrije dag. De knop moet wat dat betreft om. Vaak zaten mensen altijd even in de auto en gebruikten ze die tijd om in een werkmodus te komen. Nu moet je dat thuis doen en dat begint met andere kleding en dus in je huis toch 'naar je werk' gaan."   

Een scheiding tussen werken en niet werken dus. Andere kleding zorgt al voor een ander gevoel. "Het is ook goed om - als het kan - niet aan de keukentafel te zitten, maar elders in het huis. Zorg ervoor dat je een plek creëert, die duidelijk afwijkt van de woonkamer of de keuken. Een eigen werkplek. Daar ben je echt aan het werk. Je bent dan weliswaar in je huis, maar toch ergens anders. Daar heerst een andere energie, daar lopen de kinderen niet rond, daar ben je aan het werk", zegt Janneke. "Het hoeft geen saai kantoor te zijn. Het mag er best mooi uitzien, met vooral ook planten, want die zorgen voor zuurstof in de lucht. Groen zorgt voor een betere sfeer in een ruimte. Ook daar is te weinig aandacht voor."   

"Als je toch aan de keukentafel moet zitten, omdat er elders in huis geen werkplek voorhanden is, zorg dan tenminste voor een goede stoel", zegt Janneke. "Geen houten keukenstoel, maar een bureaustoel. Veel beter voor je rug. Ik vind dat we hier met z'n allen meer aandacht aan moeten schenken", zegt Janneke. "Zorg er ook voor dat je een kastje hebt, waar je alle werkspullen in opbergt, zodat ze niet het hele weekend op tafel blijven liggen of ze tussen het servies belanden en je vervolgens alles kwijt bent." 

Verlichting

Moet je toch in de keuken werken, je hebt een goede stoel en een eigen kast voor je werkspullen, je draagt ‘werkkleren’, dan is er volgens Janneke nóg iets wat van groot belang is voor je productiviteit en de sfeer. Het is simpel, niet duur en uiterst effectief: verlichting. "Je kunt tegenwoordig lampen kopen, die in verschillende lichtkleuren kunnen branden. Wat geler voor de gezelligheid, maar bijvoorbeeld daglicht voor als je aan het werk bent. Je bent dan meteen in een andere omgeving, hoewel je toch thuis zit. Dat zorgt voor een andere mindset en het bevordert de productiviteit. Het is niet moeilijk om met wat kleine aanpassingen thuis toch ‘aan het werk’ te zijn. Probeer het maar eens." 

beeld: Hanna Wursten

Dit artikel is eerder verschenen in CGMV magazine, maart 2022.

Onze nieuwsberichten in je mailbox ontvangen? Dat kan! Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Klik hier.

sitemap    disclaimer