Auteur: Jan Toering
Publicatiedatum: 6 april 2020 00:00

“Veel zelfstandigen kunnen voorlopig op eigen kracht vooruit”

Het zelfstandigenplatform PZO heeft samen met CGMV een peiling gehouden onder zijn leden en aangesloten organisaties. Een van de uitkomsten is dat een meerderheid aangeeft op voorlopig op eigen kracht verder te kunnen.

Uit de peiling bleek verder dat 9,7 procent van de zelfstandigen bijna geen buffer heeft en direct een beroep zal doen op de geboden steunmaatregelen die de overheid voortvarend uit de grond heeft gestampt om de coronacrisis te bestrijden.

TOZO
Daarnaast is er een groep voor wie het inkomen is weggevallen. 27 procent daarvan zal een beroep gaan doen op de TOZO (Tijdelijke overbruggingsregeling ondernemers). De TOZO is bedoeld om zelfstandig ondernemers die in de knel zijn gekomen door de coronacrisis een sociaal minimuminkomen te garanderen. De regeling staat gereed en is bij de meeste gemeenten al aan te vragen. Raadpleeg hier voor meer informatie over de TOZO en klik hier om de TOZO-check te doen.

Uitstel belastingbetaling
Nog eens 11 procent vraagt uitstel van belastingbetaling aan. Gelukkig zijn er ook veel ondernemers met een partner en wiens inkomen in stand blijft.

Omzetverlies
Ondernemers verwachten voor maart, april en mei een gemiddeld omzetverlies van ruim € 14.000,-. De meeste bedragen variëren van enkele duizenden tot € 30.000,- omzetverlies.

Maatregelen
Voor de meeste ondernemers zijn de huidige maatregelen voldoende om de crisis door te komen, maar 31,9 procent geeft aan dat de maatregelen onvoldoende zijn. Behalve de kosten voor levensonderhoud lopen ook andere kosten door en die kunnen soms aanzienlijk zijn. 

Vervolg
Intussen wordt gewerkt aan een vervolgpeiling.


Onze nieuwsberichten in je mailbox ontvangen? Dat kan! Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Klik hier.

sitemap    disclaimer