Auteur: Marie Verheij - van Beijnum
Publicatiedatum: 7 mei 2020 00:00

“Versoepeling coronaregels biedt perspectief”

“De versoepeling van de regels van de “intelligente lockdown” biedt perspectief. Het is positief dat veel werknemers en ondernemers weer aan de slag kunnen”, aldus CGMV-directeur Martin van Eerde in de uitzending van de christelijke familiezender Family 7.

Van Eerde reageerde in de uitzending van Studio Uitgelicht op de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge met betrekking tot de aangekondigde versoepeling van de coronabeperkingen. Aangeschoven was ook de Nunspeetse  CU-wethouder Gert van den Berg. 

Zorgvuldig monitoren
“Fijn dat veel mensen, onder wie ondernemers, weer aan het werk kunnen - natuurlijk degenen in de contactberoepen. Veel mensen smachten ernaar om weer naar de kapper te gaan.” Volgens Van Eerde is de stapsgewijze aanpak om de coronamaatregelen af te bouwen heel verstandig, evenals het zorgvuldig monitoren van dit proces. “Want we moeten toch vooral proberen te voorkomen dat het coronavirus weer om zich heen gaat grijpen.”

Communicatie
Natuurlijk is het pittig dat van veel werknemers wordt verwacht dat ze vooralsnog zoveel mogelijk thuis moeten blijven werken, stelt Van Eerde. “Veel mensen verlangen ernaar hun collega’s weer eens te zien. Werken op de werkvloer geef toch een andere dynamiek dan thuiswerken.” Van Eerde is tevreden over de communicatie van het kabinet inzake de bestrijding van het coronavirus. “Er is heel veel informatie vanuit de media – en niet alle informatie klopt – de wijze waarop het kabinet communiceert is wat mij betreft goed – je ziet dat de kracht van de herhaling effect heeft.”

Kerken
Er gloort ook licht voor de kerken. Kerkdiensten tot 100 personen zijn vanaf 1 juli toegestaan. Van Eerde is nauw betrokken bij het predikantennetwerk CGMV predikanten. Hij vindt de rol van de kerken in de coronacrisis erg belangrijk. “Op heel veel plekken wordt via de kerken verbondenheid ervaren, onder meer middels internetdiensten. Ik begreep ook dat er substantieel meer kijkers zijn naar dit soort diensten,  een heel mooi beeld dat God aan het werk is.”

Verlengde arm
De Protestantse Kerk in Nederland heeft voorgesteld om met een "verlengde arm" of stok te dopen. “De doop is een  teken van Gods trouw en ik vind het persoonlijk erg dat we de doop zolang moeten uitstellen. Ik juich het op zich toe dat we op zoek gaan naar een creatieve manier om te dopen – alhoewel ik zo'n verlengde arm toch een afstandelijke manier vind om de doop te bedienen.” Hij hoopt dat de kerken op termijn "dingen anders gaan organiseren." “Deze enorme gezondheidscrisis zal ongetwijfeld veel invloed hebben op de rol van de diaconieën. Over deze en andere zaken hebben wij bij CGMV de WerkLijn ontwikkeld.”

Collega
Corona hakt er fors in als je er thuis of op het werk mee te maken krijgt, merkte Van Eerde op.  “Een collega bij CGMV kreeg corona, net als haar beide ouders. Ze heeft haar vader verloren aan corona en dat is ingrijpend. Ook mijn zoon van 22, die in Utrecht studeert, heeft corona gehad. Hij was twee weken behoorlijk ziek, met koorts en benauwdheid. Gelukkig is hij hersteld. Als corona dichterbij komt, wordt het serieus. Dan maak je even geen grapjes meer op de werkapp.” Even een test

Bekijk hier de uitzending:


Onze nieuwsberichten in je mailbox ontvangen? Dat kan! Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Klik hier.

sitemap    disclaimer